طلاق توافقی مراحل و شرایط خاص خود را دارد که ما در این مطلب قصد داریم به نکتههای طلاق توافقی اشاره کنیم تا شما عزیزان به وضوح بیشتری در این زمینه برسید.
مزایای طلاق توافقی
یکی از نکتههای مهمی که زوجین در رابطه با طلاق توافقی بهتر است به آن توجه داشته باشند مزایا و مضرات که طلاق توافقی برای هر دو دارد میباشد.
درمورد مزایای طلاق توافقی میتوان گفت که به زوجین کمک میکند تا هر چه زودتر از تنشها و درگیریهای که بین زوجین و خانوادهها وجود دارد به اتمام برسد و هر دو بتوانند به آرامش نسبی رسیده و از بلاتکلیفی در بیایند. در کل توافق در طلاق جدای زوجینی که نمیتوانند در کنار هم بدون تنش زندگی کنند را تسریع بخشد.
علاوه بر موارد گفته شده طلاق خلعی و یا همان طلاق تفاهمی مزایای دیگری نیز دارد که عبارتند از:
عدم تشکیل پروندههای متعدد در دادگستری؛ جلوگیری از رجوع مکرر زوجین به محل دادگستری؛ دخالت طرفین در طلاق و صدور گواهی عدم سازش؛ کوتاه شدن زمان صدور گواهی مربوط براای جواز اجرای طلاق؛ کاهش استرس فرزندان؛ احتمال رجوع بیشتر زوجین در آینده به یکدیگر و تشکیل زندگی مشترک؛ مدتدار بودن این گواهی در عرض ۳ ماه که سبب حفظ دوام عقد نکاح میباشد در حالی که در حکم طلاق، که بدون مدت اجرایی است هر آن دوام زندگی تهدید میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه صفحه وکیل طلاق توافقی را مشاهده نمایید.
نکتههای طلاق توافقی
مضرات طلاق توافق
در کنار این مزایا طلاق توافقی دارای مضراتی نیز میباشد؛ مانند عجله زروجین و پشیمانی که ممکن است بعد از طلاق برای آنان پیش بیاید، که این پشیمانی خود به دو صورت برای افراد اتفاق بیوفتد یکی از این بابت که چرا در اوج عصبانیت به سرعت تصمیم به طلاق گرفتهاند؛
دوم اینکه ممکن است از توافقات مالی که داشتهاند پشیمان شوند که در این صورت به دلیل ثبت رسمی طلاقشان امکان و گذشتن مدت زمانی از آن امکان بازگشتی برای زروجین وجود ندارد؛ مگر این که دوباره عقد ازدواج جدیدی داشته باشند.
به همین دلیل برخی از زوجین بعد از گرفتن حکم عدم سازش از دادگاه برای ثبت طلاق به دفترخانه مراجعه نمیکنند که همین امر باعث میشود که طلاق ماهها و بعضا سالها به طول میانجامد. بسیاری از زنان بعد از طلاق از حقوقی ک بذل کردهاند پشیمان میشوند.
در این طلاق به دلیل اینکه به صورت آنی زوجین تصمیم خود را برای طلاق میگیرند از مشاورهها و راهنماییهای اطرافیان محروم میشوندکه در این صورت اگر طلاق توافقی بر مبنای کدورتهای سطحی و اختلافات کوچک و قابل حل باشد مخصوصا اگر زوجین دارای فرزند یا فرزندانی باشند؛ امکان پشیمانی آنان وجود دارد.
برای بسیار از افراد که طلاق توافقی گرفتهاند این سوال پیش میآید که آیا بعد از طلاق توافقی در صورت پشیمانی بر سر مسائل مادی میتوان درخواست مهریه کرد؟
برای درخواست مهریه بعد از طلاق توافقی زن باید شریطی داشته باشد؛ مثلا اگر دوشیزه باشد امکان رجوع وجود ندارد یا در صورت یائسه باشد نیز امکان جوع برای او نیست؛ در غیر این صورت زن میتواند آن چه را در طلاق بخشیده را درخواست کند. اما اگر مهریه باقمانده ابراء باشد دیگر برای زوجه امکان درخواست و مطالبه وجود ندارد.
مراحل و شرایط طلاق توافقی
در کل طلاق مراحلی دارد که گاها چند سال طول میکشد به همین دلیل در حال حاضر طلاق توافقی برای افرادی که میخواهند زودتر نتیجه بگیرند سریعترین روش میباشد و مراحل آن در صورت داشتن وکیل تنها طی چند روز انجام میگیرد.
در مرحله ابتدایی طلاق توافقی زوجین باید در مشاوره اجباری قبل از طلاق شرکت کرده و بعد در سایت سامانه تصمیم طلاق توافقی خود را ثبت کنند؛ بعد از ثبت نام به مراکز غربالگری مراجعه کرده و همچنین در یک یا چند جلسه مشاورهای که برای آنان تعیین شده شرکت کنند؛ تا به تصمیم نهایی و قطعی برای طلاق برسند.
توافق طرفین برای طلاق نیاز به شرایط خاصی ندارد همین که دو طرف بر سر تمام مسائل خود به تفاهم برسند کفایت میکند. شرایط و مراحل طلاق توافقی در عقد و قبل از رابطه زناشویی هیچ تفاوتی با بعد از عقد و روابط زناشویی ندارد فقط در صورت نداشتن رابطه زناشویی میتوانند به ثبت احوال مراجعه کرده و نام همسر خود را در شناسنامه پاک کنند.
آیا طلاق توافقی در خارج همانند ایران میباشد؟
همانطور که میدانید هر کشوری دارای قوانین و مقررات خاص خود میباشد پس اگر زوج ایرانی در خارج از کشور و با قوانین کشوری که در آن اقامت دارند یه صورت توافقی طلاق بگیرند در کشور ما طلاق آنها پذیرفته نمیباشد و براساس قوانین ایران و ثبت احوال زوج محسوب میشوند.
پس زوجین باید به سفارت ایران در همان کشوری که اقامت دارند مراجعه کرده و مراحل طلاق توافقی خود را طی کنند؛ اما اگر یکی از زوجین در ایران اقامت داشته باشد باید زوجی که در خارج اقامت دارد وکالت در طلاق را با مراجعه به سفارت ایران تنظیم کرده و همراه با مدارک لازم برای زوجی که در ایران اقامت دارد ارسال کند تا مراحل طلاق توافقی طی شود.
افرادی که قصد دارند از راه دور به صورت توافقی طلاق بگیرند باید علاوه بر حق طلاق یا همان وکالتنامه طلاق مدارکی مانند شناسنامه و عقدنامه خود را نیز برای وکیل خود ارسال کنند تا ظرف چند روز رای طلاق توافقی و طلاق نامه خود را از او دریافت کنند.
صیغه طلاق چگونه اجرا میشود؟
محضردار بعد از مطالعه و احراز قطعیت دادنامه، با در نظر داشتن و رعایت تمام جهات شرعی با وکالت زوج و با حضور شاهدین طلاق صیغه طلاق را جاری مکنند بعد از آن باید هزینه ثبت طلاق را پرداخت کنند تا طلاق در شناسنامه دو طرف ثبت شده و سند طلاق صادر شود.
شاید برایتا سوال شود که جهات شرعی چیست؟ جهات شرعی برای مرد و زن متفاوت است درمورد مرد اهلیت، سلامت عقل و اختیار و قصد او مهم میباشد اما برای زن جهات شرعی بدین معنی میباشد که زن در دوران پاکیزگی یعنی در دورانی که نزدیکی بین زوجین صورت نگرفته؛ باشد. جهات شرعی طلاق نیز همان حضور دو مرد عاقل و بالغ برای شهادت طلاق.
اگر در هنگام اجرای طلاق توافقی زوجه در دفترخانه حاضر نشود سردفتر برای زوجه اخطاریه ارسال میکنند اگر باز زوجه به این اخطاریه توجه نکند ظرف مدت یک هفته صیغه طلاق بدون حضور زوجه جاری میشود؛ اما اگر زوجه مجهولالمکان باشد باید در روزنامههای کثیرالانتشار برای شخص مجهولالمکان آگهی درج شود.
نکات طلاق توافقی
در صورتی که مرد یا زن برای طلاق به دیگری وکالت یا همان حق طلاق داده باشد روال یا پرسه آن با همان طلاق توافقی یکی میباشد و تفاوتی با هم ندارند.
تفاوت طلاق توافقی در زمان عقد و یا بعد از آن زمانی میباشد که زوجه دوشیزه باشد؛ و در این صورت باید زوجه گواهی بکارت خود را به دادگاه ارائه دهد که برای دریافت این گواهی به پزشک قانونی معرفی میشود.
زوجین بهتر است که برای حضانت فرزند یا فرزندان خود به توافق برسند هر چند که این توافق برای آنان الزامی نیست و با تغییر شرایط و درخواست هر کدام میتوانند دوباره حضانت فرزند یا فرزندان خود را باز پس بگیرند.
یکی دیگر از نکتههای طلاق توافقی این است که زن بالای ۵۰ سال به دلیل یائسگی نیاز به آزمایش عدم بارداری ندارد.
در طلاق توافقی نحوه پرداخت مهریه به توافق زن و مرد بستگی دارد مرد میتواند آن را یکجا پرداخت کند یا با توافق هر دو طی چند مرحله پرداخت شود.